Tot jezelf komen met massage.
Voel het leven in je lichaam.
Dat verankert je in het NU.
(Eckart Tolle, De stilte spreekt)
Je aandacht leggen bij je lijf, je ademhaling, de aanraking van de handen die je masseren. Je aandacht verlegt zich dan vanzelf van de gedachten of zorgen over dingen buiten je, naar het gevoel binnen je. Het brengt je steviger in je lichaam en brengt je geest tot rust. Als je even niet denkt, maar ervaart, ben je al gauw in het moment. En in het NU zijn is ontspannen.
Ik heb besloten om geen massages meer te geven van drie kwartier. Er is tijd nodig om te ontspannen.
Actie en reactie
Tijdens een massage maken de strijkende, knedende en wrijvende handen contact met allerlei punten op je rug, nek en schouders. Je lichaam laat je weten hoe je je daar voelt. Je wordt je bewust van gevoelige plekken, die vaak wat dieper liggen en die je anders niet snel opmerkt. Plekken waar je spanning hebt vastgezet. Bekend zijn de gespannen schouders, maar hoe is dat in de rest van je lichaam? Spanning kan zich vastzetten in knopen, pijnlijke plekjes, die door massage weer wat meer doorstroming kunnen krijgen. De opgehoopte stoffen die loskomen worden door de extra gestimuleerde doorbloeding afgevoerd. Een ander bekende plek is de nek. Door mentale of emotionele spanning, span je vaak onbewust ook je nekspieren aan. Het is dan heerlijk als je spieren door de massage weer soepel en warm worden, waardoor ze ontspannen.
Door massage gaat je neus vaak dichtzitten. Door toegenomen druk op je holtes als je op je buik ligt. Door het stimuleren van het parasympathische zenuwstelsel wat geactiveerd wordt en zorgt voor herstel en ontspanning. Massage stimuleert het gelukshormoon oxytocine.
Gelukkig: na de massage gaat je neus weer open!
Soepel en warm.
Op elke millimeter van je huid kun je voelen. De hele begrenzing van je eigen lichaam is een sensor naar de buitenwereld. Een massage die met liefdevolle aandacht wordt gegeven, geeft via de tastzin positieve en opbouwende informatie. Dit werkt door op hoe je je voelt en kan je zelfvertrouwen versterken. Al zin gekregen om te komen voor een massage?
De zachste aanraking kan de sterkste werking hebben.
Strelende langzame strijkingen worden liefdevol gegeven.
Het is goed dat jij er bent.
De invloed van massage op ons lichaam
Massage en bloedsomloop
Massage heeft een positieve invloed op je bloedsomloop. Door het masseren van spieren en bindweefsel ontstaat er een toename van de bloedstroom in de betrokken gebieden. Dit helpt om voedingsstoffen te transporteren naar de spieren en afvalstoffen af te voeren.
Bij een massage worden de spieren en het bindweefsel gekneed, wat helpt om eventuele knopen of spanningen in de spieren te verminderen. Hierdoor kan het bloed beter doorstromen, wat zorgt voor een betere toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren. Dit is vooral belangrijk na lichamelijke inspanning, aangezien de spieren dan behoefte hebben aan herstel.
Massage en spierherstel
Een massage kan ook bijdragen aan het herstel van je spieren door het vrijkomen van afvalstoffen. Tijdens een intensieve training ontstaan er namelijk kleine beschadigingen in de spiervezels, wat leidt tot de opbouw van afvalstoffen zoals melkzuur in de spieren.
Een goede massage helpt om de afvalstoffen uit je spieren te verwijderen, waardoor het herstelproces van onze spieren versneld wordt. In combinatie met het verbeteren van de bloedsomloop helpt dit bij het herstel van je spieren en het verminderen van spierpijn na een training.
Op zoek naar wat informatie kwam ik op de site van Mindsetking. Zie ook de links hierboven.